Meer weten over Kilimanjaro als Medicijn?

Top 3 misverstanden rondom het creatieve proces

Uncategorized Aug 27, 2020

Wist je dat er veel misverstanden bestaan rondom het creatieve proces? 

Hier mijn top 3: 

1. Schrijven, tekenen, toneelspelen. Je kunt het of je kunt het niet. Je kunt het niet leren. 

2. 'Writers blok' is echt. 

3. Dingen creëren doe je in absolute afzondering, Liefst in een grot.

En het is erg jammer dat veel mensen dit daadwerkelijk geloven, want elk van ons heeft een verhaal.

En in een wereld waarin zoveel en zo snel verandert is extra belangrijk om te delen hoe jij de wereld ziet. Welke problemen jij ervaart en welke oplossingen jij voor je ziet.

Maar ook, wat de problemen en de oplossingen van een ander met jou doen. 

Het goede nieuws is, is dat een creatief proces ook maar een proces is! 

En daarom is het zeker mogelijk om:

 

1. Beter te worden in het delen van je verhaal

2. Leren hoe je gote(re) stappen met je verhaal kan maken

3. Het juist heel nuttig kan zijn om gelijkgestemde te zoeken om je creatieve...

Lees verder...

Een migrant of meer lost het op.

Uncategorized Aug 27, 2020

Vergrijzing, uitdagingen omtrent het tekort aan elektriciens, verpleegkundigen en  software developers. Maar ook mensensmokkel, schrijnende armoede en honderden verdronken vluchtelingen.

Veel kan opgelost, dan wel voorkomen worden met helder beleid omtrent tijdelijke arbeidsmigratie, betoogt Maite Vermeulen omtrent dit onderwerp. 

Paar feiten die ze opnoemt: 

- De Europese Commissie schat dat de Europese beroepsbevolking tussen 2015 en 2035 met 18 miljoen mensen zal krimpen – meer dan 7 procent. In Nederland waren er in 2012 nog vier potentiële werkenden voor elke 65-plusser, in 2040 zijn dat er nog maar twee.

- Kwart van de ondernemers geeft aan niet voldoende geschikt personeel te kunnen vinden.

- Dat dit probleem niet op te lossen is door middel van omscholing dan wel arbeidsmigratie binnen EU. 

Verder toont ze aan: 

- Dat het invoeren van legale werkvisa  aantoonbaar positief effect heeft op de stroom 'ongewenste'...

Lees verder...

'De Misbaren': Wie werden er na WOII 'krachtdadig bevorderd' om Nederland te verlaten?

het schrijfproces Jun 19, 2020

‘De Misbaren’ de titel van mijn nieuwste boek, verwijst direct naar de term die de Nederlandse overheid gebruikte voor de Nederlanders die in de jaren vijftig van de vorige eeuw ‘gemist’ konden worden.

Kort na de tweede Wereldoorlog werd Nederland werd namelijk met zijn 10 miljoen inwoners ervaren als overbevolkt. Beelden van het gehavende land in combinatie met de schaarste leidde tot ernstige zorgen of er wel genoeg werk voor iedereen zou zijn en daarmee uitzicht op een volwaardig bestaan.

 "De bevolking van Nederland neemt sneller toe dan in enig ander land in West Europa. We moeten er rekening mee houden dat ongeveer honderdduizend Nederlanders per jaar als landverhuizers ons land zullen moeten verlaten", zo sprak ingenieur Van den Broek, oud-minister van Financiën, het bioscooppubliek vanaf het witte doek dreigend toe in november 1945.

In zijn nieuwjaarstoespraak van 1950 zei premier Drees dan ook: "Een deel van ons volk moet het aandurven...

Lees verder...

Over schrijven, loslaten en het wèl/niet publiceren van je werk.

het schrijfproces Jun 06, 2020
 
Toen ik een paar weken geleden #demisbaren publiceerde kreeg ik veel vragen over de publicatievorm* ervan en dus heb ik dinsdag 9 juni a.s. (een avondje ingepland om er eens goed voor te gaan zitten. 
 
Even rustig alles uit de doeken te doen.
 
Maar toen.
 
Nadat ik het bericht geplaatst had kwam het gesprek via de vele kanalen (app, messenger, mail, linkedin..) eigenlijk al meteen op gang.
 
Wat zijn er toch veel mensen met een gaaf, diep, ontroerend, heftig, herkenbaar verhaal. Dank!
 
En wat zijn er veel mensen die dat verhaal er niet uit krijgen. Soms krijgen ze het verhaal de wereld niet in, maar vaker nog zitten ze vast in een stap daarvoor.
Het verhaal is dan te pijnlijk (maar vaak juist daarom zo goed, groot en belangrijk). Soms weet je niet niet waar je moet beginnen. Of je loopt je al snel in het schrijfproces vast.
 
Daarom, en ook omdat een goed gesprek altijd zo veel moois oplevert, heb ik besloten om de...
Lees verder...

De Misbaren: fictie die de waarheid zoekt.

het schrijfproces May 16, 2020
 

Het 'waarom' achter De Misbaren

Elk boek heeft een eigen 'waarom', de reden dat het boek geschreven moest worden. De reden achter de urgentie die een schrijver voelt, het 'iets' dat hem of haar urenlang naar een blinde muur doet staren. Net zo lang tot de vele elementen die het verhaal tot één soepel lopend geheel gaan maken, eindelijk op hun plek vallen.

Soms is de drijfveer een verlangen naar connectie. Soms een sluimerende pijn die je wil delen. Soms is het iets dat rechtgezet moet worden. Een onrecht... iets dat niet gezien wordt.

Wat we niet willen horen.

De directe aanleiding tot deze roman is de vluchtelingenstroom richting Europa die sinds 2015 ongekend in volume is toegenomen. 

Sinds dat jaar spreken we over een vluchtelingencrisis. De aanhoudende conflicten in Syrië (maar ook o.a. Irak en Afghanistan) dwingen steeds meer mensen om te vluchten. Ondanks het feit dat het overgrote deel van deze mensen in eigen regio opvang...

Lees verder...

Behind the scenes

Uncategorized Mar 17, 2020

'Never waste a good crisis'

En zo is het maar net.

Een enkele uur verwijderd van het spoeddebat in de Tweede Kamer over wat Nederland nou precies aan de Corona pandemie gaat doen. En met ontelbare lege dagen in mijn agenda wegens alle trainingen die of wij als Scaleup Impact hebben afgezegd of die door de deelnemers zijn geannuleerd, lijkt het wel  een mooi moment voor  'dat andere plan'.

Dit boek dus.  De nieuwe vorm waarin het gaat verschijnen. 

 

 

 

 

Lees verder...
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.